Lucht/lucht warmtepompen

Plaats zelf uw 
lucht/lucht 
warmtepomp

Lucht/lucht warmtepomp = airconditioning

■ Tot 75% gratis energie uit de buitenlucht

■ Ideaal voor nieuwbouw

■ Zowel koeling als verwarming

■ Verkrijgbaar als split en monobloc

Info menu warmtepompen

Product categorieën

Recente blog artikelen

Met lucht/lucht warmtepompen bedoelen we eigenlijk airco

Men spreekt vooral over lucht/lucht warmtepompen in de context als het in hoofdzaak de bedoeling is om ermee te gaan verwarmen. Is de hoofdzaak koeling dan wordt de term airconditioning vaak gebruikt maar in feite spreekt men over één en hetzelfde soort toestel. Dit om de eventuele verwarring uit de wereld te helpen.

Wat is een lucht/lucht warmtepomp?

Een lucht/lucht warmtepomp (airco dus) haalt net zoals lucht/water warmtepompen zijn energie uit de buitenlucht.

We gebruiken de term lucht/lucht warmtepomp omdat het vooral in deze context benadert wordt uit het oogpunt van de verwarming. We bekijken op deze pagina dus vooral airconditioning maar dan met verwarming als hoofdzaak in het achterhoofd.

Belangrijk om mee te geven is dat als we over lucht/lucht warmtepompen spreken het altijd gaat om mono-split of multi-split airconditioning.

We verwijzen u graag door naar het gedeelte airconditioning voor meer info en de werking van lucht/lucht warmtepompen.

In de pagina over airconditioning gaan we uitvoerig in om de alle mogelijkheden rond soorten toestellen en zelfplaatsing.

panasonic lucht lucht warmtepomp buitenunit
LG airconditioning buitenunit

Mag/kan ik een lucht/water warmtepomp zelf installeren?

Het antwoord is ja!  

Met zelf airco of lucht/lucht warmtepomp plaatsen bedoelen we, ophangen en plaatsen van de buitenunit en binnenunit, het elektrische aansluiten van de units, het voorzien van een condens afvoerleiding en het klaarleggen van de koelleidingen.

Wat je uiteraard zelf niet mag is het vacumeren en drogen van de leidingen en het vullen van de installatie met koelmiddel (koudemiddel/freon).

Uiteraard kan je monobloc airco wel volledig zelf installeren zonder tussenkomst van een professional.

Waarom voor een lucht/lucht warmtepomp kiezen voor verwarming?

Er zijn veel mogelijke scenario’s waarbij lucht/lucht warmtepompen een goede uitkomst bieden.

Denk maar aan kleinere super geïsoleerde woningen, passieve woningen, nieuwbouw appartementen en loften… en ga zo maar door. 

Eigenlijk vooral waar centrale verwarming overbodig wordt.

Wegens de zeer lage energie behoefte zien wij soms niet meer in waarom nog te investeren in vloerverwarming en een complete centrale verwarmingsinstallatie. We spreken dan van het spreekwoordelijke, het sop is de kolen niet meer waard.

De kostprijs van dit alles wordt te hoog t.o.v. de behoefte aan energie en totale verbruik.

Ook in woningen waar vandaag nog accumulatie staat is lucht/lucht (airco) een uitstekende oplossing.

Oké wij weten ook dat lucht/lucht warmtepompen niet de meest zuinige warmtepompen op de markt zijn. Maar het slechts lage meerverbruik die ze hebben t.o.v. lucht/water of zelf bodem/water maken ze ruimschoots goed met de lage kostprijs van zo een installatie.

De vraag die we ons vandaag moeten stellen is, wanneer is een installatie zuinig en optimaal aangepast aan de omstandigheden? en niet enkel naar het verbruik alleen kijken

De onderlinge rendementen zijn niet van die aard verschillend dat de ene warmtepomp super zuinig is en de andere niet. De verschillen zijn klein en worden met de jaren kleiner.

Zelfs als we lucht/lucht warmtepompen met gas gaan vergelijken zijn de verschillen niet meer zo groot.

Welke lucht/lucht warmtepomp kiezen?

Samsung airco 4-weg cassette
Geïnstalleerde arico zonder buitenunit in leefruimte

Er bestaan 3 soorten lucht/lucht warmtepomp (airconditioning) systemen. Mono-split (gewoon split), multi-split en monobloc systemen. 

Mono-Split: Dit systeem bestaat altijd uit een buitenunit en 1 (mono) binnenunit. Deze zijn verbonden doormiddel van geïsoleerde koperleidingen waarin een koelmiddel (koudemiddel) stroomt.

Multi-split is eigenlijk hetzelfde principe maar hierbij kunnen meerdere (multi) binnenunits aan 1 buitenunit worden gekoppeld met elk hun afzonderlijke koelleidingen. De binnenunits kunnen onafhankelijk van elkaar worden bediend met een afstandsbediening.

Monobloc bestaat uit 1 systeem waarbij als het ware de binnen en buitenunit in één toestel zijn gebouwd.  Het zijn airco’s zonder buitenunit . Bij monobloc systemen komt er namelijk geen koelleidingen aan te pas waardoor je ook geen beroep moet doen op een erkend koeltechnisch bedrijf voor het vullen van de installatie en opstart.

Monobloc wordt wanneer de systemen voornamelijk voor verwarming gebruikt zullen worden weinig tot niet toegepast omwille van het hoger verbruik en hoger geluid die de toestellen produceren. Maar in sommige omstandigheden kan het een goede oplossing zijn.

 

Hoe gaan we te werk

Hoe gaan we te werk wanneer u zelf uw lucht/lucht warmtepomp wilt plaatsen!

1

OFFERTE AANVRAAG

|

2

BEZOEK OP DE WERF

|

3

LEVERING EN BEGELEIDING

|

Offerteaanvraag warmtepomp

Offerte aanvraag warmtepomp

Offerte aanvraag warmtepomp