Mobiele airco zelf plaatsten

Plaats zelf uw 
mobiele 
airconditioning

Koop uw mobiele airco in een zelfbouwpakket

■ Geen installatie vereist, plug and play

■ Inzetbaar in alle ruimtes

■ Enkel koeling

■ Ideale airco voor zelf te plaatsen

mobiele-airco-monoblock

Koeling

Geen installatie nodig

budget vriendelijk

Algemeen hoofdmenu

Info menu airconditioning

Product categorieën

Recente blog artikelen

Koeling in alle ruimtes zonder installatie en zonder condensafvoer!

Mobiele airco’s zijn uiterst veelzijdig, verplaatsbaar en vereisen helemaal geen installatie. Ze zijn dan ook uitstekend toepasbaar in elke ruimte zolang je maar weg kan met de afvoerslang naar buiten.

Ze lenen zich uitstekend wanneer een ruimte tijdelijk wat verfrissing of koeling nodig heeft. 

Je kan bovendien gemakkelijk een mobiele airco zelf plaatsen.

Praktische info mobiele airco

Wat is een mobiele airco?

Midea mobiele airco zonder toebehoren

Een mobiele airco is een airco die uiteraard verplaatsbaar is.

Ze bestaan in 2 uitvoeringen. Een uitvoering met (split) en een uitvoering zonder (monobloc) buitenunit.

Bij de toestellen zonder buitenunit zit de buitenunit geïntegreerd in de binnenunit. Hier wordt gewerkt met een luchtslang om de warmte af te voeren naar buiten. De monobloc is dan ook de meest verkochte mobiele airco op de markt.

De 2 de uitvoering (split) met buitenunit gebruikt deze unit om de warmte af te voeren via een verbindingsleiding met de binnenunit (zie 2de foto). 

Beide types werken even goed echter zijn de split systemen zijn stiller maar ook een stuk duurder en worden daarom zeer weinig tot niet toegepast bij particulieren.

De voor en nadelen van een mobiele airco?

Het grootste voordeel bij mobiele airco’s is dat er geen installatie vereist is en dat ze verplaatsbaar zijn. Ze zijn dus in het algemeen zijn breed inzetbaar. Let wel op met het gewicht, ondanks ze verplaatsbaar zijn wegen mobiele airco’s heel wat.

Ook is er geen condensafvoer noodzakelijk. Het onttrokken vocht uit de lucht kan opnieuw de kamer in geblazen.

De nadelen van mobiele airco’s zijn een hoger verbruik dan vaste airco’s en ze produceren meer geluid. Ze kunnen ook enkel koelen en zijn niet in staat te verwarmen.

Koelen doen deze toestellen goed maar we zouden ze niet direct aanraden om tijdens de nacht te laten draaien in de slaapkamer.

De kostprijs voor mobiele airco met luchtslang varieert van €350 tot €800 naargelang het vermogen, kwaliteit en geluidsproductie.

De split versies kunnen al snel €1600 gaan kosten of meer. Vandaar deze eigenlijk zeer weinig worden toegepast.

Mobiele airco binnenunit verbonden met buitenunit via koeltechnische leidingen
Midea mobiele airco zonder toebehoren

Hoe werkt een monobloc mobiele airco?

hoe werkt een airco

Het toestel zuigt via een ventilator de binnenlucht aan. Aan die lucht wordt door contact met een interne warmtewisselaar warmte onttrokken.  De afgekoelde lucht wordt terug de ruimte ingeblazen. Hierdoor koelt de ruimte af.

De warmte die werd onttrokken wordt via een tweede ventilator afgevoerd naar buiten via de luchtslang.

De afgevoerde lucht naar buiten kan zeer warm worden.

Het hart van elke airco is uiteraard de compressor met het koude middel als transport medium voor de warmte te verplaatsen van binnen naar buiten. Bij monobloc mobiele airco’s zit de compressor mee geïntegreerd in het binnentoestel. Door de aanwezigheid van de tweede ventilator en de compressor in het binnentoestel brengen mobiele airco’s meer geluid met zich mee.

Mobiele airco’s kunnen enkel koelen en zijn niet instaat te verwarmen.

Kan ik een mobiele airco zelf installeren?

Uiteraard!  

Er valt eigenlijk weinig te installeren aan een mobiele airco.

Stopcontact in, de luchtslang naar buiten afleiden en klaar!

Voor het condenswater kan een emmer of slang naar buiten worden gebruikt maar dit is niet vereist. Indien je het toestel aansluit zonder condensafvoer zal het water automatisch opnieuw in de lucht worden geïnjecteerd. 

Wat we wel echter aanraden is bij de versies met luchtslang dat de opening naar buiten toch wat aandacht vereist.

Indien de slang via het raam naar buiten wordt afgeleid raden we toch aan om een raamafdichting te gebruiken. Dit is overal te koop.

Dit zorgt ervoor dat er geen warmte van buiten terug in de kamer kan binnenstromen. Hierdoor werkt de airco beter en bespaart u aanzienlijk meer energie.

Je kan ook een gat in de muur maken of een plaat laten maken die in de raamopening past waarin een gat wordt gemaakt waarop de slang kan worden aangesloten.

Mobiele airco laten draaien met het raam open is eigenlijk not done. Dat is een heel zware verspilling van energie en geld omdat de warmte buitenlucht telkens opnieuw moet worden afgekoeld.

Dat is als het ware dwijlen met de kraan open.

raamafdichting airco
Slang voor mobiele airco die via een velux raam naar buiten gaat voor de afvoer van de warme lucht

Wanneer kies je voor een mobiele airco?

mobiele airco

Een mobiele airco wordt toegepast wanneer er de vereiste is om de airco te kunnen verplaatsen. Er moet namelijk slechts 1 toestel worden aangekocht voor meerdere ruimte te kunnen voorzien van koeling. Je zet het toestel gewoon in de te koelen kamer en voilà. Klaar!

Andere redenen om te kiezen voor mobiele airco is wanneer er snel een ruimte moet worden voorzien van koeling zonder installatie of gewoon omwille van budget.

Ook wanneer koeling slechts een tijdelijke noodzaak is dan zijn mobiele airco’s een uitstekende oplossing. Je kan het toestel nadien gewoon opbergen voor jaren en bij noodzaak opnieuw gebruiken.

Mobiele airco’s (monobloc met luchtslang) zijn bovendien de allergoedkoopste manier op actieve koeling te gaan voorzien in een ruimte/woning.

Ze zijn direct en door iedereen installeerbaar.  Het is als het ware plug en play. Stopcontact in en het werkt. Uiteraard moet er nog een luchtslang naar buiten worden gelegd maar alles is voorzien bij de aanschaf van een mobiele airco.

Indien je kiest voor een split toestel met buitenunit is ook hier geen installatie vereist.

Offerte aanvraag airconditioning

Offerte aanvraag airconditioning