Vaillant arotherm split warmtepompen

Uw warmtepomp zelf plaatsen

met begeleiding en opstart inbegrepen

Algemeen hoofdmenu

Info menu warmtepompen

Product categorieën

Recente blog artikelen

Uw partner in zelfbouwpakketten voor warmtepompen met begeleiding!

Warmtepompen zijn de toekomst. Ze stoten minder CO2 uit, zijn erg betrouwbaar, je kan ermee je woning koelen en verwarmen en behoeven (bijna) geen onderhoud. Geen wonder dat ze zo populair zijn. Het is nog steeds een investering en dus duurder dan een cv-ketel op gas, maar bieden een rendement dat tot bijna 6x hoger ligt dan het rendement van de beste condenserende gaswandketel. Met de stijgende gasprijzen dus meer dan welkom!

Ecologis-zelfbouw maakt warmtepompen & airco betaalbaarder door u de kans te geven om samen met onze begeleiding de warmtepomp zelf te gaan installeren.  U haalt er niet alleen ongelooflijk veel voldoening uit maar bovendien bespaart u een groot bedrag op de installatie, en gaat uw verbruik naar beneden zonder in te boeten aan kwaliteit.

Hoe gaan we te werk: Warmtepomp zelf installeren

Je warmtepomp zelf installeren met begeleiding

Altijd al uw warmtepomp zelf willen plaatsen maar schrik dat dit niet zou lukken?  Of dat u er zich wel man op ziet maar die u net dat tikkeltje zelfvertrouwen ontbreekt om er echt van start mee te gaan. 

Geen nood, wij gaan eerst op zoek naar het ideale systeem voor uw woning, aangepast aan uw budget, bezorgen u een gedetailleerde offerte.

Dan is het aan u, maar u staat er niet alleen voor. Wij zetten u op weg bij levering, en begeleiden u nadien zowel telefonisch als op de werf indien u het even niet meer weet. Opstart wordt volledig door ons gedaan dus hoeft u zich hierover geen zorgen te maken.

zelf een warmtepomp plaatsen

Stappenplan - warmtepomp zelf plaatsen

Laat u professioneel begeleiden en ondersteuen

1

Offerte op maat van uw woning en budget

Stuur ons uw plannen en EPB verslag en ontvang een offerte op maat

2

Wij leveren u een compleet pakket op maat

Indien u akkoord gaat met de offerte leveren wij u een compleet pakket inclusief  legplan om een vlotte plaatsing te garanderen

3

Begeleiding

Bij levering begeleiden we u persoonlijk op de werf zodat u vrij van zorgen uw warmtepomp zelf kunt plaatsen

4

Opstart en inregeling

Wanneer u klaar bent met het plaatsen van uw warmtepomp komen wij langs voor de opstart!

Praktische info warmtepompen

Hoe werkt een warmtepomp?

Beelden zeggen meer dan woorden.

Bekijk gerust eens dit filpmpje van Vaillant.

Hierin wordt haarfijn uitegelgd hoe een warmtepomp werkt.

Zowel lucht/water warmtepompen als bodem/water warmtepompen komen aanbod.

En hiermee wordt ook uitgelegd hoe een airconditioning werkt. 

 

Kan en mag ik een warmtepomp zelf plaatsen?

Het antwoord is ja!  

Een warmtepomp installatie verschilt eigenlijk niet zo veel van elk andere klassieke verwarmingsinstallatie.

Het enige verschil is eigenlijk de warmtepomp zelf. De rest van de installatie zoals vloerverwarming en/of ventilo-convectoren blijft onveranderd.

Met onze begeleiding zorgen we ervoor dat u zich niets hoeft aan te trekken van het plaatsen en aansluiten van de warmtepomp zelf. Dat gedeelte nemen wij voor onze rekening zodat u zich kan concentreren op de binnen installatie.

Vaillant arotherm split opstelling aan gevel

Hoe kan ik een warmtepomp zelf plaatsen?

Vaillant arotherm split warmtepomp met grote buitenunit geinstalleerd op het terras

Simpel!  

U plaatst de vloerverwarming, convectoren, collectoren etc…

Wij doen het warmtepomp gedeelte indien u dit wenst. Opteert u liever om alles zelf te doen om zo nog meer te besparen? Dat kan ook. Wij werken zeer flexibel.

Uiteraard begeleiden we jou ook in het plaatsen van uw vloerverwarming en leveren we alle nodige tools aan om dit vlot te kunnen doen.

Laat u liever de volledige plaatsing aan ons over? kan ook via ons installatiebedrijf Eco-Thermics bieden wij zowel plaatsing van vloerverwarming als complete warmtepompinstallaties aan.

Hoe kunnen warmtepompen koelen?

Het antwoord is door omgekeerd te werken!

Het principe is vrij simpel. Warmtepompen kunnen in beide richtingen draaien. Afhankelijk van de richting gaan ze verwarmen of koelen.

Bij een lucht/water warmtepomp wordt bij verwarming de warmte van de buitenlucht naar binnen getransporteerd en afgegeven via de vloerverwarming. In koeling gebeurt net het omgekeerde, dan wordt er warmte onttrokken aan het water in de vloerverwarming en naar buiten getransporteerd. De warmte wordt terug aan de buitenlucht afgegeven.

Bij bodem/water warmtepompen wordt bij koeling de warmtepomp niet aangesproken. Hierbij dient de frissere bodem als afkoeling van het water in de vloerverwarming.

Dit resulteert in de meest zuinige koeling ooit.

Wanneer voor een warmtepomp kiezen? of toch maar een gasketel?

Vaillant condensatieketel ecotec plus met bedieningspaneel open
Vaillant geotherm VWS warmtepomp met gascondensatieketel ecotec plus in hybride opstelling
Vaillant geothermische warmtepomp flexotherm compact opgesteld in berging

De  grote hamvraag.

Die hangt af van heel wat factoren. We kunnen niet kiezen in uw plek maar we kunnen wel de voor en nadelen afwegen voor u. Beginnende met de gascondensatieketel.

Eerst en vooral zijn we helemaal niet tegen gasketels. Ze zijn op goedkoop, zeer compact en hebben een zeer goed rendement. De vraag die je u kan stellen is, waarom niet voor gas kiezen?

Gas zal zeker nog een tijdje onder ons blijven echter is de wereld van energie drastisch aan het veranderen. Bij nieuwbouw projecten wordt er tegenwoordig nauwelijks nog een gasaansluiting voorzien en dat wil iets zeggen waar de toekomst naar toe gaat. De huidige gasprijzen swingen de pan uit waardoor warmtepompen alleen maar aan terrein winnen.

Warmtepompen hebben vandaag een verbruikskost die zelfs lager ligt dan een gascondensatieketel. Maar we moeten uiteraard rekening houden dat warmtepompen enkel kunnen toegepast worden in nieuwbouw of bij grondige renovaties. Dat heeft alle te maken met isolatie en warmteverlies en het toepassen van lage temperatuur convectoren of vloerverwarming.

Gasketels zijn op dat vlak wel iets gemakkelijker inzetbaar zoals bij oudere woningen met radiatoren die op relatief hoge temperaturen werken. Bij gasketels zijn er eigenlijk weinig vereisten wat de woning betreft en is de installatiekost relatief laag.

Bij warmtepompen geldt, hoe hoger de warmtebehoefte hoe duurder de warmtepomp. Dus de warmtebehoefte van uw woning beperken is de eerste stap richting warmtepompen. (Ook is de maximum werkingstemperatuur van een warmtepomp is beperkt. Laag temperatuursystemen zoals vloerverwarming is een aangewezen maar niet altijd noodzakelijkEr zijn Dus wel wat zaken waarbij u moet rekening houden alvorens een warmtepomp een waardige optie wordt voor uw woning of appartement.

Wat u echter in de plaats krijgt is een bijna onderhoudsvrije en zeer propere installatie.

U heeft geen gasaansluiting meer nodig, geen rookgasafvoer door de gevel of dak en last but not least u kan koelen in de zomer via uw vloerverwarming. Heel wat zaken die een condensatieketel u niet kunnen bieden.

Dus los van de kostprijs zijn dit vooral de argumenten waarvoor u wel zou kiezen voor een warmtepomp. Dit heeft vooral te maken met gebruiksgemak en veelzijdigheid van de installatie.

Wanneer u echter alles zelf plaatst in combinatie met onze begeleiding dan bespaart u aanzienlijk en worden warmtepompen een stuk betaalbaarder.

Zeg nu zelf, das toch de perfecte oplossing voor uw woonproject.

Welke warmtepomp kiezen?

Dit antwoord hangt uiteindelijk af van de behoefte, het budget en type woning.

Wanneer voor Lucht/water warmtepomp kiezen:

Prijs is wellicht de grootste reden om te kiezen voor lucht/water. Het vergt geen dure boring zoals bij bodem/water en de installatie ervan is vrij eenvoudig. 

Je kan er zowel mee koelen (let op: actieve koeling) als verwarmen en ook uw sanitair warmwater mee opwarmen.

Qua verbruikskosten en bij ideale omstandigheden ligt een lucht/waterwarmtepomp ongeveer gelijk met een gascondensatieketel. Warmtepompen scoren wel een pak beter bij EPB en bovendien vergen lucht water warmtepompen een minimum aan onderhoud.

Wanneer voor bodem/water warmtepompen kiezen:

Het rendement is hier de doorslaggevende factor. Wanneer lucht/water een jaarrendement halen van 400% op jaar basis bij verwarming, dan halen bodem/water warmtepompen gemakkelijk 550%. Een aanzienlijk verschil maar tegen een hoger investering. Namelijk een grondboring die al gauw in duizenden euro’s kan oplopen. 

Daarvoor krijg je  in de zomer wel quasi gratis koeling (passieve koeling) en net zoals bij lucht/water een bijna onderhoudsvrij systeem die nog beter scoort  bij EPB dan lucht/water systemen. Uiteraard kan je ook uw sanitair warmwater hiermee vlot opwarmen.

Vaillant arotherm split buitenunit opgesteld in mooie tuin
Wartmtepomp lucht water interne componenten

De verschillen in werking onder de soorten warmtepompen!

Vaillant warmtepomp lucht water buitenunit aan de buitengevel van een woning opgesteld

Er zijn eigenlijk 2 soorten warmtepompen. Enerzijds de warmtepompen die energie opnemen via de buitenlucht en anderzijds de warmtepompen die gebruik maken van aardwarmte.

Diegene die de buitenlucht gebruiken zijn te herkennen aan uiteraard de buitenunit zoals een bijvoorbeeld een airconditioning.  Ja, ook airconditioning behoort tot de warmtepompen. Lucht warmtepompen bestaan in een paar subcategorieën. Lucht/water (voor centrale verwarming en sanitair warmwater), lucht/lucht (=airconditioning) en warmtepompboiler (lucht/water warmtepomp voor enkel sanitair warmwater).

Allemaal werken ze volgens hetzelfde principe, ze nemen via de buitenunit energie op die aanwezig is in de buitenlucht. Deze energie wordt via de binnen unit omgezet in warmte naar de vloerverwarming.

Bodem/water warmtepompen hebben geen buitenunit. Zij maken gebruik van een verticale of horizontale leiding in de bodem waar water/glycol in circuleert. Deze circulatie zorgt voor opname van energie uit de grond/bodem die dan door de warmtepomp wordt omgezet naar warmte voor de woning.

Offerte aanvraag warmtepomp

Offerte aanvraag warmtepomp

Vaillant

Vaillant staat voor Duiste degelijkheid en is volgens ons prijs/kwaliteit onklopbaar als het op warmtepompen aankomt.

Uiteraard heeft Vaillant nog veel meer te bieden dan enkel warmtepompen.

Wat Vaillant zo uniek maakt is de eenvoud in de regeling van hun systemen. Of het nu om een gasketel gaat of warmtepomp en hybride met thermische zonnepanelen. Voor elke toepassing dezelfde regelaar. Dit maakt het installeren zowel als het bedienen kinderspel. Das een zegen voor de installateur en de eindgebruiker. Aua prijs zijn ze bovendien zeer competitief en hebben één van de meest uitgebreide gamma’s van alle merken op de markt.

Met Vaillant krijgt u bovenop de 3jaar omnium garantie ook nog een uitstekende dienst na verkoop. Ook voor onderhoud en onderhoudscontracten kan u bij hen terecht.

Gascondensatieketels

Hoe gaan we te werk voor warmtepompen, beknopt

Je warmtepomp zelf installeren met begeleiding

Altijd al uw warmtepomp zelf willen plaatsen maar schrik dat dit niet zou lukken?  Of dat u er zich wel man op ziet maar die u net dat tikkeltje zelfvertrouwen ontbreekt om er echt van start mee te gaan. 

Geen nood, wij gaan eerst op zoek naar het ideale systeem voor uw woning, aangepast aan uw budget, bezorgen u een gedetailleerde offerte.

Dan is het aan u, maar u staat er niet alleen voor. Wij zetten u op weg bij levering, en begeleiden u nadien zowel telefonisch als op de werf indien u het even niet meer weet. Opstart wordt volledig door ons gedaan dus hoeft u zich hierover geen zorgen te maken.

Stappenplan - warmtepomp zelf plaatsen

Laat u professioneel begeleiden en ondersteuen

1

Offerte op maat van uw woning en budget

Stuur ons uw plannen en EPB verslag en ontvang een offerte op maat

2

Wij leveren u een compleet pakket op maat

Indien u akkoord gaat met de offerte leveren wij u een compleet pakket inclusief  legplan om een vlotte plaatsing te garanderen

3

Begeleiding

Bij levering begeleiden we u persoonlijk op de werf zodat u vrij van zorgen uw warmtepomp zelf kunt plaatsen

4

Opstart en inregeling

Wanneer u klaar bent met het plaatsen van uw warmtepomp komen wij langs voor de opstart!

Offerte aanvraag warmtepomp