Soorten Ventilatiesystemen voor zelfbouw

■ C systeem

■ C+ systeem

■ D systeem

Algemeen hoofdmenu

Info menu ventilatie

Product categorieën

Recente blog artikelen

Alle belangrijkste soorten ventilatiesystemen die wij u helpen installeren.

Er bestaan 4 soorten ventilatie systemen. Type A, B, C (C+) en D. De 1e 2 systemen (type A en B) worden nauwelijks toegepast en zijn ook niet volwaardig te noemen als je op zoek bent naar een goed systeem. Bij ons kan je voor type C, C+ en D terecht. Waarvan C+ en D veruit de meest toegepaste ventilatiesystemen zijn die vandaag de dag.

Wij berekenen de benodigde debieten, maken een offerte op maat en helpen u bij het zelf plaatsen van uw ventilatie C, C+ of D systeem. 

Welke soorten ventilatiesystemen zijn er voor zelfbouw

Ventilatie C

Bij dit systeem wordt een centrale ventilator geplaatst en worden alle natte ruimtes (keuken, wc, badkamer, wasplaats, …) ermee verbonden. 

Ventilatie foto 2 1

De vervuilde lucht in deze natte ruimtes wordt continu afgevoerd en naar buiten geblazen. De snelheid van de ventilator en dus het debiet kan worden geregeld d.m.v. een 3-standenschakelaar. Om verse lucht toe te laten in de woning worden in de droge ruimtes (living, bureau, slaapkamers, …) meestal ramen voorzien met ingewerkte raamroosters.

Door in de natte ruimtes lucht weg te zuigen, zal verse lucht via de raamroosters in de droge ruimtes binnen komen. Om een goede doorstroming van de verse lucht tot in de natte ruimtes te bekomen dient er onder de binnendeuren telkens een spleet van ongeveer 1cm te worden voorzien.

De voordelen zijn:

  • Betaalbaar
  • Gemakkelijk zelf te plaatsen
  • Compact
  • Stil
  • Geen onderhoud (geen filters te vervangen)

Nadelen:

Het grootste nadeel is dat er geen warmterecuperatie gebeurt. De lucht die uit de woning wordt gezogen wordt vervangen door de koude lucht van buiten. In de winter vergroot het warmteverlies dus moet de verwarming dit opvangen en zal het verbruik hoger liggen dan bij de duurdere systemen (zie hierna).

De raamroosters laten niet alleen lucht, maar ook geluid door en dit kan storend zijn langs drukke wegen of in de stad. Er is ook geen filtering van de lucht die binnen komt.

Ook de bediening via een standenschakelaar is niet altijd ideaal. Wanner u bijvoorbeeld de stand 3 selecteert en die vergeet terug te draaien naar een lagere stand zal er erg veel lucht en dus ook energie worden weggezogen uit uw woning.

Offerte aanvraag ventilatie

Offerte aanvraag ventilatie

Hoe gaan we te werk voor warmtepompen, beknopt

Zelf je ventilatie installeren met of zonder begeleiding

Altijd al uw ventilatiesysteem zelf willen plaatsen maar schrik dat dit niet zou lukken?  Of dat u er zich wel man op ziet maar die u net dat tikkeltje zelfvertrouwen ontbreekt om er echt van start mee te gaan. 

Geen nood, wij gaan eerst op zoek naar het ideale systeem voor uw woning, aangepast aan uw budget, bezorgen u een gedetailleerde offerte.

Dan is het aan u, maar u staat er niet alleen voor. Wij zetten u op weg bij levering, en begeleiden u nadien zowel telefonisch als op de werf indien u het even niet meer weet. Opstart wordt volledig door ons gedaan dus hoeft u zich hierover geen zorgen te maken.

Installateur die Zehnder ventilatie D comfoair q unit installeert in berging

Stappenplan - zelplaatsing ventilatie

Laat u professioneel begeleiden en ondersteuen

1

Offerte op maat van uw woning en budget

Stuur ons uw plannen en EPB verslag en ontvang een offerte op maat

2

Wij leveren u een compleet pakket op maat

Indien u akkoord gaat met de offerte leveren wij u een compleet pakket inclusief  legplan om een vlotte plaatsing te garanderen

3

Begeleiding

Bij levering begeleiden we u persoonlijk op de werf zodat u vrij van zorgen uw ventilatie zelf kunt plaatsen

4

Opstart en inregeling

Wanneer u klaar bent met het plaatsen van uw ventilatiesysteem komen wij langs voor de opstart en inregeling indien vereist

Offerte aanvraag ventilatie