Binnenkort online beschikbaar
Bodem water warmtepompen zijn de referentie als het gaat over rendement en zuinigheid. Ze verbruiken het minst energie t.o.v. alle warmtepompen en ook t.o.v. gascondensatieketels. Bovendien verbruiken ze in koel modus quasi niets meer. Je hebt dus als het ware gratis koeling met bodem/water warmtepompen.
Een Bodem Water warmtepomp zelf plaatsen kan perfect met onze begeleiding en ondersteuning. Wij nemen enkel de zaken echter uit uw handen die u beter niet zelf doet zoals de diepteboring en hydraulische aansluiting op de collectoren van de boring.
Wanneer u uw geothermische warmtepomp zelf installeert bespaart dus u heel wat op de installatiekost, de materialen en uiteraard nog meer op de energiefactuur. Alleen maar winst dus!
Het antwoord is ja!
Een geothermische warmtepomp zelf installeren lijkt op het eerste zicht een hele complexe klus.
Maar eigenlijk hoeft u nergens voor te vrezen.
Bij zelfplaatsing voor geothermie gaan staat Ecologis-zelfbouw namelijk in voor de boring en de aansluiting met de warmtepomp. Waardoor een bodem/water warmtepomp zelf installeren het even eenvoudig maakt als pakweg een gasketel of lucht/water warmtepomp.
Wil je enkel de binnen installatie (vloerverwarming, collectoren, …) doen en de warmtepomp door ons te laten plaatsen kan dit ook.
Bodem/water warmtepompen halen hun energie uit de bodem/grond.
Via een buizensysteem in de bodem met daarin water/glycol kan de warmtepomp die energie dus vlot opnemen. Die energie wordt net zoals bij alle andere warmtepompen getransporteerd naar de warmtepomp zelf die zich in de woning bevindt. Daar wordt de energie omgezet naar warmte en doorgegeven aan de vloerverwarming en boiler voor sanitair warmwater.
Geothermische warmtepompsysteem zijn ook extreem interessant om te gaan koelen. We spreken dan wel over passieve koeling.
Er wordt vooral voor geothermie gekozen om een zo hoog mogelijk rendement te halen bij de keuze van de verwarmingsinstallatie.
De bodem zelf heft een jaarlijks gemiddelde temperatuur van tussen de 5°C en 10°C waardoor het rendement altijd gegarandeerd en constant is. De gemiddelde temperatuur van de bron ligt dus hoger dan bij lucht/water of lucht/lucht warmtepompen.
Bodem/water warmtepompen halen gemakkelijk rendementen van 550% en meer bij verwarming en tot wel 1600% bij koeling. Jawel, u leest het goed 1600% bij koeling.
De reden hiervoor is omdat bij koeling de warmtepomp eigenlijk niet wordt aangesproken. In de zomer is het in de woning gemakkelijk meer dan 25°C. De bodem is slecht tussen de 5°C en 10°C.
We gebruiken dus de friste van de bodem om het water in de vloer van de vloerverwarming te gaan afkoelen zonder dat we de warmtepomp hiervoor nodig hebben.
We spreken van Passieve koeling.
Koeling waarbij quasi geen energie wordt verbruikt. Het enigste wat we nodig hebben is circulatie van het water in de vloer en in de bodem. Slechts 2 pompjes die samen een paar Watt verbruiken volstaan om de woning te koelen. Hoe slim en vernuft! En tegelijkertijd super eenvoudig.
Een bijkomend voordeel hiervan is dat we de warmte van de woning verplaatsen naar de bodem. Hierdoor warmt de bodem in de zomer op en kunnen we deze warmte terughalen in de winter. Dit resulteert in een hoger rendement omdat we de bron temperatuur verhogen gedurende de ganse zomer.
Geothermische warmtepompen halen hun gratis energie dus uit de bodem.
Er zijn 2 manieren om dat te gaan doen. Horizontaal captatienet of verticaal captatienet (boring). Waarvan de boring dus veruit het meest gebruikt wordt.
In je tuin worden een aantal lussen gelegd van leidingen op een diepte van ongeveer 1m. Hierin stroomt water met glycol. Het is de warmtepomp die zorgt voor de circulatie van de water. Dat water/glycol mengsel zal op deze manier geleidelijk aan de temperatuur van de bodem aannemen. De warmtepomp onttrekt de energie dan uit da mengsel en zet deze om naar warmte voor de verwarming. Het water/glycol mengsel is nu sterk afgekoeld en het proces kan weer opnieuw beginnen. Door telkens de aardwarmte op te nemen zal op verloop van tijd de bodem gaan afkoelen. De atmosferische invloeden zoals zoninstraling en regenval zullen de afgekoelde bodem telkens opnieuw opwarmen.
Hier wordt dus verticaal gewerkt in de diepte. Afhankelijk van het gevraagde vermogen en samenstelling van de bodem in uw streek wordt er bepaald hoe diep en hoeveel boringen noodzakelijk zijn oom de energie behoefte van uw woning op te vangen.
De manier van energie onttrekken is gelijk aan die van de horizontale captatie.
Wij bieden enkel verticale boringen aan omwille van de vele voordelen t.o.v. horizontaal captatienet.
Altijd al uw warmtepomp zelf willen plaatsen maar schrik dat dit niet zou lukken? Of dat u er zich wel man op ziet maar die u net dat tikkeltje zelfvertrouwen ontbreekt om er echt van start mee te gaan.
Geen nood, wij gaan eerst op zoek naar het ideale systeem voor uw woning, aangepast aan uw budget, bezorgen u een gedetailleerde offerte.
Dan is het aan u, maar u staat er niet alleen voor. Wij zetten u op weg bij levering, en begeleiden u nadien zowel telefonisch als op de werf indien u het even niet meer weet. Opstart wordt volledig door ons gedaan dus hoeft u zich hierover geen zorgen te maken.
Laat u professioneel begeleiden en ondersteuen
Stuur ons uw plannen en EPB verslag en ontvang een offerte op maat
Indien u akkoord gaat met de offerte leveren wij u een compleet pakket inclusief legplan om een vlotte plaatsing te garanderen
Bij levering begeleiden we u persoonlijk op de werf zodat u vrij van zorgen uw warmtepomp zelf kunt plaatsen
Wanneer u klaar bent met het plaatsen van uw warmtepomp komen wij langs voor de opstart!