Warmtepompboiler zelf plaatsen

Plaats zelf uw 
warmtepompboiler

Zelfbouwpakketten voor warmtepompboilers

■ Haal 75% gratis energie uit de lucht voor uw sanitair warmwater

■ Bespaar tot 50% op uw materialen en werkuren

■ Perfecte vervanging voor elektrische boiler

■ Verkrijgbaar als split en monobloc

Algemeen hoofdmenu

Info menu warmtepompboilers

Product categorieën

Recente blog artikelen

Waarom een warmtepompboiler kopen?

Een Warmtepompboiler is gezien de huidige gasprijzen de meest zuinige manier warm tapwater aan te maken.

Het is in feite een boiler waar bovenop een warmtepomp lucht water is geïnstalleerd.

Een warmtepompboiler zelf installeren is in principe even eenvoudig als het installeren van een elektrische boiler.

U bespaart met onze zelfbouwpakketten dus niet alleen op de materialen maar ook heel wat op de energiefactuur. Tot wel 75%. Redenen genoeg om een warmtepompboiler aan te kopen

Stappenplan: Warmtepompboiler zelf installeren

1

OFFERTE AANVRAAG

I

2

BEZOEK OP DE WERF

|

3

LEVERING EN BEGELEIDING

|

Praktische info warmtepompboilers

Kan ik een warmtepompboiler zelf plaatsen?

Het antwoord is ja!

Zeker als het om de monobloc versie gaat waarbij de warmtepomp boven op het vat is gekoppeld.

Bij dit type warmtepompboiler heeft u helemaal niemand nodig voor de opstart te doen.

Je kan ze waterzijdig aansluiten zoals elke ander boiler en elektrisch aansluiten zoals elke elektrische boiler.

Wenst u de boiler met kanalen naar buiten aan te sluiten hoeft u enkel 1 of 2 openingen in de wand te maken en af te werken met een rooster buiten.

Uiteraard kunnen wij u helpen met de plaatsing en opstart hiervan.

Wij voorzien u van de nodige stukken en begeleiding om dit zorgeloos zelf te plaatsen.

De split versie kan je uiteraard ook plaatsen maar dan zal je ons nodig hebben voor de opstart omdat er koude middel op de toestellen moet worden gestoken. Dit is een bevoegdheid uitsluitend voor gecertificeerde koeltechnische bedrijven.

Vaillant arostor warmtepompboiler in werking in de berging

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een boiler die warm tapwater maakt met behulp van een warmtepomp en eventueel een elektrische weerstand als back-up . 

Er bestaan 2 versies, enerzijds een boiler met de warmtepomp bovenop het vat (monobloc, zie eerste foto) , anderzijds een boiler met een aparte warmtepomp die buiten staat (split, zie 2de foto).

Warmtepompen zijn bekend om hun efficiëntie. Ze kunnen zeer zuinig omgaan met elektriciteit dus zo ook de warmtepompboiler. 

Deze boiler zijn tot 75% zuiniger ten opzichte van een traditionele elektrische boiler.  Ze maken namelijk gebruik van de energie aanwezig in de omgevingslucht of buitenlucht afhankelijk van de opstelling.

Voor 1 kW elektriciteit krijg je 4kW aan energie om het water op te warmen. 75% van de energie is dus gratis.

Bij klassieke boilers is 1 kW = 1 kW en betaal je dus 100% voor de energie die je nodig hebt om het vat volledig op te warmen.

Warmtepompboilers met de warmtepomp bovenop (monobloc) zijn veruit de meest gebruikte van de 2.

Aroston nuos plus warmtepompboiler opstelling in wasplaats
Ariston nuos split warmtepompboiler opstelling met buitenunit

Hoe werkt een warmtepompboiler

Werking Midea warmtepompboiler
Warmtepompboiler met uitblaas naar buiten via gevel

Warmtepompboilers warmen het water op via de warmtepomp die bovenop het vat is geïnstalleerd.  Die warmtepomp onttrekt energie die in de lucht aanwezig is. 

Dit kan lucht zijn die van buiten wordt aangezogen via kanalen of lucht vanuit de ruimte zelf waar de boiler is opgesteld.

De onttrokken energie wordt in de warmtepomp omgezet naar bruikbare warmte door middel van een compressor.

De warmte wordt dan afgegeven via een koperen leidingwerk die rondom de kuip is gewikkeld om zo het koudere sanitair water op te warmen.

De lucht aan de uitgangszijde van de warmte pomp is koud (zoals bij een airco) en laat je best naar buiten blazen met een kanaal of gebruik je om een andere ruimte af te koelen indien gewenst.

Er bestaan ook versies waarbij de energie buiten wordt opgenomen via een buitenunit (split) maar die worden minder toegepast. Het principe blijft echter hetzelfde. Energie wordt buiten opgenomen, omgezet in warmte en dan naar binnen getransporteerd om het vat op te warmen.

Warmtepompboilers zijn extreem zuinig. Voor elk deel elektriciteit dat je betaald krijg je tot 4 delen bruikbare energie om het vat op te warmen. 

De reden hiervoor is dat enkel de compressor en de ventilatoren stroom nodig hebben van het net maar dat eigenlijk het grootste deel van de energie en dus warmte (75%) uit de lucht wordt gehaald. En die is gratis.

Wij zien het dan ook als de perfecte vervanger voor een elektrische boiler.

Wat zijn de voor en nadelen van een warmtepompboiler?

Warmtepompboilers hebben 1 groot voordeel. Zoals we al eerder aanhaalden zijn ze extreem zuinig. 

Voor een elektrische boiler van 200L dagelijks op te warmen tot 55°C hebben we al snel 10kwh/dag nodig. Dit kost u op jaarbasis (aan € 0,27c/kwh) gemakkelijk €1000. Een warmtepompboiler doet dit voor €250 tot € 350 op jaarbasis.

Zo komen we naadloos uit bij de kostprijs. Want hoewel de prijs van een warmtepompboiler een stuk duurder is (gemiddeld 2 tot 2,5x duurder) dan een klassieke elektrische boiler is het verschil is in een mum van tijd terug verdient.

Dus is de kostprijs een nadeel? Wij denken van niet. Uiteraard is de initiële invetsering hoger maar na 2 tot max 3 jaar afhankelijk van uw verbruik en volume aan warm water is dat al lang terug verdient.

Bovendien zijn de boilers volledig programmeerbaar in tijd en temperatuur zoals je dat zelf wenst. Een mogelijkheid die we nooit eerder zagen op een elektrische boiler.

Het rendement van een warmtepompboiler hangt uiteraard af van 2 factoren. Enerzijds de temperatuur van de aangezogen lucht (hoe hoger hoe beter) en anderzijds de gewenste water temperatuur (hoe lager hoe beter). Maar zelfs in minder goede omstandigheden zal de warmtepompboiler nog vlot tot 60% gratis water op warmen.

En hierdoor komen we uit bij één van de nadelen van een warmtepompboiler. Hoe lager de watertemp in het vat hoe beter. Het is dus beter om uw water maar tot 50°C op te warmen dan bijvoorbeeld 65°C zoals bij elektrische boiler. Hierdoor vergroot je best je volume van het vat omdat je anders minder warmwater hebt klaarstaan om iedereen te voorzien van een comfortabele douche. 

Dus wanneer je een elektrische boiler van 200L hebt vervang je die best door een 300L warmtepompboiler. Nu dat hoeft niet persé een nadeel te zijn maar je hebt hierdoor aanzienlijk meer plaats nodig.

Vaillant arostor vwl warmtepompboiler geplaatst in berging met uitblaas luchtkanalen naar buiten via de muur

Kan ik overal een warmtepompboiler plaatsen?

Compleet gamma overzicht Vaillant arostor warmtepompboilers
Vaillant arostor warmtepompboiler opgesteld in achterplaats van de woning met luchtkanalen naar buiten

Warmtepompboilers bestaan in verschillende volumes. Van klein 80L tot groot 500L en alles wat daar tussen ligt. De meeste courante warmtepompboilers zijn echter 200, 250 & 300L.

Warmtepompboilers nemen meer plaats in de elektrische boilers omwille van de warmtepomp die bovenop is gemonteerd. Hierdoor krijg je ze niet zomaar overal geplaatst.

Ook moet je rekening houden met het volume. Als je een elektrische boiler hebt van 200L die op 65°C wordt warm gehouden ga je best voor een groter volume warmtepompboiler van 250L of zelf 300L. Dit heeft te maken met lagere water temperaturen in het vat die de zuinigheid ten goede komt.

Dus hou rekening met meer plaats.

Een ander belangrijk aandachtspunt zijn de lucht in en uitgangen van het toestel. Je kan een toestel vrijstaand in de ruimte plaatsen zonder kanalen maar denk eraan dat de ruimte enorm wordt afgekoeld hierdoor. De ruimte dient dus voldoende groot te zijn bij dergelijke opstellingen. Hoe groter het vat hoe groter de ruimte. Indien de ruimte te sterk afkoelt daalt namelijk het rendement van de warmtepompboiler.

Indien de ruimte te klein is kies je dus best om de lucht van buiten aan te zuigen en de afgekoelde lucht terug naar buiten te sturen. Er zullen dan wel openingen in de wand moeten worden gemaakt die buiten worden afgewerkt met een mooie rooster.

Is de ruimte echter niet hoog genoeg kan je steeds opteren voor een split model. Waarbij het warmtepomp gedeelte naar buiten wordt gebracht en niet meer bovenop de boiler staat. Op deze manier bespaar je veel plaats in de hoogte. Hou er wel rekening mee dat er dan een buitenunit in de tuin of op het terras komt te staan.

Warmtepompboilers zijn zeer flexibel qua aansluiting. Zo kan je zelf bij een monobloc de koude uitgangslucht in de zomer gebruiken om een andere kamer te koelen. je kiest namelijk zelf waar de lucht naar toe wordt afgeleid. Je hebt hebt als het ware gratis airco.

Wist je dat je een premie kan bekomen voor warmtepompboiler te plaatsen?

Vaillant arostor VWL warmtepompboiler in werking met luchtkanalen naar buiten

Wie investeert in de plaatsing van een nieuwe warmtepompboiler voor sanitair warm water, kan hiervoor bij Fluvius een premie aanvragen.

Wanneer u bijvoorbeeld geen gas heeft, of geen zonneboiler kan plaatsen wanneer uw elektrische boiler aan vervanging toe is is een warmtepompboiler een uitstekende keuze.

Voorwaarden

Zie: vlaanderen.be/premie-voor-een-warmtepompboiler

Belangrijk om te onthouden is dat de nieuwe warmtepompboiler moet geplaatst en gefactureerd worden door een aannemer.

U kan dus geen premie bekomen wanneer u zelf de warmtepompboiler wenst te installeren.

Dus er zijn 2 opties

Optie1: wij installeren die volledig voor jou zo komt u in aanmerking voor de premie en geniet u bovendien indien de woning ouder is dan 10 jaar van slechts 6% BTW tarief.

Optie 2: Wij bezorgen u een scherpe zelfplaatsing prijs voor de warmtepompboiler naar keuze en u gaat zelf aan de slag. Voor zelfplaatsing geldt wel een BTW tarief van 21%.

Er zijn trouwens verhoogde subsidies voor woningen die uitsluitend op nachttarief zitten.

Bedrag
De premie per woning of wooneenheid bedraagt met factuurdatum in 2021: 300 euro, maximaal 40% van de factuur.
met factuurdatum in 2021 + klant met ‘uitsluitend nachttarief’: 360 euro, maximaal 50% van de factuur.

Offerte aanvraag warmtepompboiler

Offerte aanvraag warmtepompboiler

Offerte aanvraag warmtepompboiler