Multi-split airco

Plaats zelf uw 
multi-split 
aircnditioning

De vaste airco met meerder binnen units en slechts 1 buitenunit

■ Plaats besparend

■ Uiterst efficiënt , stil en veelzijdig

■ Eenvoudig zelf te plaatsen met begeleidingen opstart

Koeling

Verwarming

Energie efficiËnt

Prijs/kwaliteit

Installatie met Opstart en begeleiding

Info menu airconditioning

Product categorieën

Recente blog artikelen

De meest verkochte airco die je zelf kan plaatsen met begeleiding en opstart!

Airconditioning mult-split zijn net zoals mono-split veel toegepaste aircosystemen. Het grote voordeel is dat u slechts 1 buitenunit meerdere binnenruimtes kunt gaan koelen en verwarmen. Met de juiste begeleiding kan u ze perfect zelf installeren!

Wat is een Multi-split systeem airco?

Mitsubishi airco buitenunit met de verschillende mogelijkheden van binnentoestellen zoals cassette, wandmodel, kanaalunit & plafondmodel
3D beeld van een woning met de verschillenden mogelijkheden van airco binnentoestellen die aangesloten zijn op 1 buitenunit

Je kiest enkel voor multi-split wanneer je meerdere ruimtes wenst te voorzien van airconditioning of wanneer het noodzakelijk is om in een ruimte meerdere binnenunits te plaatsen.

Multisplit systemen zijn identiek aan mono-split systemen maar hierbij wordt gewerkt met 1 buitentoestel die wordt gekoppeld aan meerdere binnentoestellen (multi).

Dit zorgt ervoor dat je niet per ruimte een buitentoestel moet plaatsen waardoor je toch wel aanzienlijk minder plaats nodig hebt.

De buiten toestellen bestaan in verschillende vermogens van 4kW tot 12kW. Afhankelijk van het vermogen kan je 2 tot wel 6 binnentoestellen koppelen.

De binnentoestellen hoeven ook niet allemaal van hetzelfde type te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een wandmodel van 2,3 kW combineren met een inbouw plafond model van 5,3 kW op hetzelfde buitentoestel.

Zoals de klassieke splitsystemen zijn ze verkrijgbaar in volgende uitvoeringen:

Belangrijk om weten is ook dat elk binnentoestel afzonderlijk regelbaar is met zijn eigen afstandsbediening.

Het enige wat uiteraard niet kan is verwarmen met het ene binnentoestel en ondertussen koelen met het andere. Je koelt of verwarmt.

De voor -en nadelen van een Multi-split systeem airco?

De voordelen zijn identiek aan die van de mono-split systemen met dat verschil dat je uiteraard slechts 1 buitentoestel nodig hebt om verschillende ruimte te kunnen voorzien van airco.

De nadelen zijn dat ze uiteraard ook enkel mogen worden opgestart door een gecertificeerd koeltechnisch bedrijf omwille van de koeltechnische verbinding tussen binnen en buitenunit. 

De kostprijs loopt uiteraard heel sterk uiteen en is afhankelijk van de type binentoestellen en het vermogen van de buitenunit. Prijzen zijn op aanvraag.

Algemeen kunnen we stellen dat multi-split wel iets duurder uitkomt dan mono-split. Het klinkt misschien raar maar het komt meestal goedkoper uit om 2 mono-split toestellen te kopen dan 1 multi-split voor 2 ruimtes.

Uiteraard hebben we het hier enkel over materiaalkost en niet zozeer over plaatsing. De installatiekost bij multi-split ligt dan weer lager omdat er slecht 1 buitengroep moet worden geplaatst.

Samsung pakket met buitenunit en 2 wandmodellen met elk hun afstandsbediening
Midea multisplit airco mogelijke binnentoestellen

Hoe werkt een Multi-split systeem?

Illustratieve voorstelling van de werking van een airconditioning en warmtepomp

De werking van een airco hoeven we niet meer uit te leggen. U kan dit gerust nog eens nalezen bij ons gedeelte over split-systemen.

Bij multi-split is het zo dat er door meerdere aansluitingen op de compressor die in de buitenunit zit er meerdere binnentoestellen kunnen worden aangesloten. De sturing van de verschillende binnentoestellen gebeurt softwarematig. Door verschillende diameter aansluitingen kunnen er binnenunits worden aangesloten met verschillende vermogens.

Elke binnenunit wordt dus afzonderlijk elektrische en koeltechnische gevoed vanuit de buitenunit. 

En elke binnenunit is ook afzonderlijk te bedienen. De units kunen zowel koel als verwarmen. Echter is hiet niet zo dat de ene ruimte kan worden gekoeld terwijl de andere wordt verwarmd.  De binnenunit staan namelijk aangesloten op 1 en dezelfde buitengroep die slechts in 1 richting kan draaien. 

Indien dit een vereiste is opteer je best voor mono-split.

Kan ik een multi-split airco systeem gemakkelijk zelf installeren?

Het antwoord is ja!  

Multi-split airco installeren is eigenlijk identiek aan mono-split te installeren maar dan met nog minder werk.

Met zelf multi-split zelf plaatsen bedoelen we, ophangen en plaatsen van de buitenunits en binnenunit, het elektrische aansluiten van de units, het voorzien van een condens afvoerleiding en het klaarleggen van de koelleidingen. Wij zullen u uiteraard begeleiden bij dit proces. 

Wat je uiteraard zelf niet mag is het vacumeren en drogen van de leidingen en het vullen van de installatie met koelmiddel (koudemiddel/freon).

Dat gedeelte nemen wij voor onze rekening. 

Ecologis-Zelfbouw zorgt er dus voor dat uw airco veilig en volgens de wettelijke bepalingen kan worden opgestart. 

Na dat u klaar ben met het installeren van uw airconditioning komen wij langs om de installatie te vacumeren en te vullen met koelmiddel. Nadien tonen we u met plezier hoe de airco te bedienen.

 

Samsung multi split buitenunit met vier wandmodellen plus afstandsbediening

Wanneer kies je voor een multi-split systeem of meerdere mono-split systemen?

Mitsubishi airco pakket met buitenunit en 3 wandmodellen plus afstandsbediening

Uiteraard kies je voor multi-split wanneer je meerdere ruimte wenst te voorzien van airconditioning.

Maar je geeft de voorkeur aan multi-split tegenover meerdere mono-splits wanneer je geen ruimte hebt voor meerdere buitenunits te plaatsen. Of wanneer je voor het installatiegemak slechts 1 buitenunit wilt installeren.

Je behoudt namelijk dezelfde voordelen van mono-split maar je moet niet opzoek gaan naar vrije plaatsen op en rond de woning om al de buitengroepen weg te gaan stoppen.

Ook naar geluidshinder kan het vaak een voordeel zijn om voor multi-split te kiezen. 1 unit buiten is namelijk ook maar 1 geluidsbron.

Als het op prijs aankomt is het vaak goedkoper om per ruimte een mono-split te voorzien met elk hun buitenunit echter kost het minder tijd en werk om een multi-split te installeren.

Wil je koelen in de enen ruimte en verwarmen in de andere op hetzelfde moment? Dat kan alleen met mono-split en niet met multi-split.

Hoe gaan we te werk

Hoe gaan we te werk wanneer u zelf uw airconditioning wilt plaatsen!

1

OFFERTE AANVRAAG

|

2

BEZOEK OP DE WERF

|

3

LEVERING EN BEGELEIDING

|

Offerte aanvraag airconditioning

Offerte aanvraag airconditioning

Offerte aanvraag airconditioning