Geothermie

Plaats zelf uw 
bodem/water 
warmtepomp

Geothermie = bodem/water warmtepompen

■ Tot 85% gratis energie uit de bodem

■ Ideaal voor nieuwbouw

■ Zowel koeling als verwarming

■ Zuinigste warmtepompen op de markt

Info menu warmtepompen

Recente blog artikelen

De meest zuinigste onder de warmtepompen, zowel in koeling als verwarming!

Geothermie is de referentie in de warmtepompen als het gaat over rendement en zuinigheid. Ze verbruiken het minst energie t.o.v. alle warmtepompen en ook t.o.v. gascondensatieketels. Bovendien verbruiken ze in koeling modus quasi niets meer. Je hebt dus als het ware gratis koeling met bodem/water warmtepompen.

Wat is een Bodem/water warmtepomp

Bodem/water warmtepompen halen hun energie uit de bodem/grond. 

Via een buizensysteem in de bodem met daarin water/glycol kan de warmtepomp die energie dus vlot opnemen. Die energie wordt net zoals bij alle andere warmtepompen getransporteerd naar de warmtepomp zelf die zich in de woning bevindt. Daar wordt de energie omgezet naar warmte en doorgegeven aan de vloerverwarming en boiler voor sanitair warmwater.

Geothermische warmtepompsysteem zijn ook extreem interessant om te gaan koelen. We spreken dan wel over passieve koeling.

Vaillant hybride opstelling fexotherm warmtepomp met ecotec plus condensatieketel

Mag/kan ik een bodem/water warmtepomp zelf installeren?

Vaillant flexotherm bodem water warmtepomp in de waplaats

Het antwoord is ja!  

Een geothermische warmtepomp zelf installeren lijkt op het eerste zicht een hele complexe klus. 

Maar eigenlijk hoeft u nergens voor te vrezen.

Bij zelfplaatsing voor geothermie gaan staat Ecologis-zelfbouw namelijk in voor de boring en de aansluiting met de warmtepomp. Waardoor een bodem/water warmtepomp zelf installeren het even eenvoudig maakt als pakweg een gasketel of lucht/water warmtepomp.

Wil je enkel de binnen installatie (vloerverwarming, collectoren, …) doen en de warmtepomp door ons te laten plaatsen kan dit ook.

Waarom voor geothermie kiezen?

Er wordt vooral voor geothermie gekozen om een zo hoog mogelijk rendement te halen bij de keuze van de verwarmingsinstallatie.

De bodem zelf heft een jaarlijks gemiddelde temperatuur van tussen de 5°C en 10°C waardoor het rendement altijd gegarandeerd en constant is.  De gemiddelde temperatuur van de bron ligt dus hoger dan bij lucht/water of lucht/lucht warmtepompen.

Bodem/water warmtepompen halen gemakkelijk rendementen van 550% en meer bij verwarming en tot wel 1600% bij koeling. Jawel, u leest het goed 1600% bij koeling.

De reden hiervoor is omdat bij koeling de warmtepomp eigenlijk niet wordt aangesproken. In de zomer is het in de woning gemakkelijk meer dan 25°C. De bodem is slecht tussen de 5°C en 10°C. 

We gebruiken dus de friste van de bodem om het water in de vloer van de vloerverwarming te gaan afkoelen zonder dat we de warmtepomp hiervoor nodig hebben.

We spreken van Passieve koeling.

Koeling waarbij quasi geen energie wordt verbruikt. Het enigste wat we nodig hebben is circulatie van het water in de vloer en in de bodem. Slechts 2 pompjes die samen een paar Watt verbruiken volstaan om de woning te koelen. Hoe slim en vernuft! En tegelijkertijd super eenvoudig.

Een bijkomend voordeel hiervan is dat we de warmte van de woning verplaatsen naar de bodem. Hierdoor warmt de bodem in de zomer op en kunnen we deze warmte terughalen in de winter. Dit resulteert in een hoger rendement omdat we de bron temperatuur verhogen gedurende de ganse zomer.

Vaillant flexotherm compact bodem water warmtepomp met ingebouwde boiler

De werking van een geothermische warmtepomp?

Werking bodem water warmtepomp met horizontaal captatienet
Werking bodem water warmtepomp met verticale boring

Geothermische warmtepompen halen hun gratis energie dus uit de bodem.

Er zijn 2 manieren om dat te gaan doen. Horizontaal captatienet of verticaal captatienet (boring). Waarvan de boring dus veruit het meest gebruikt wordt. 

Horizontale captatie

In je tuin worden een aantal lussen gelegd van leidingen op een diepte van ongeveer 1m.  Hierin stroomt water met glycol. Het is de warmtepomp die zorgt voor de circulatie van de water. Dat water/glycol mengsel zal op deze manier geleidelijk aan de temperatuur van de bodem aannemen. De warmtepomp onttrekt de energie dan uit da mengsel en zet deze om naar warmte voor de verwarming. Het water/glycol mengsel is nu sterk afgekoeld en het proces kan weer opnieuw beginnen. Door telkens de aardwarmte op te nemen zal op verloop van tijd de bodem gaan afkoelen. De atmosferische invloeden zoals zoninstraling en regenval zullen de afgekoelde bodem telkens opnieuw opwarmen.

 + Snelle regeneratie van bodemtemperatuur in het tussenseizoen
 + Minimaal onderhoud
 + Iets goedkoper dan boring
 
 – Neemt veel plaats in de tuin(3x zoveel dan de te verwarmen opp.)
 – Rendement iets lager dan boring en minder constant
 

Verticale boring

Hier wordt dus verticaal gewerkt in de diepte. Afhankelijk van het gevraagde vermogen en samenstelling van de bodem in uw streek wordt er bepaald hoe diep en hoeveel boringen noodzakelijk zijn oom de energie behoefte van uw woning op te vangen.

De manier van energie onttrekken is gelijk aan die van de horizontale captatie.

 + Neemt quasi geen plaats in beslag in de tuin
 + Minimaal onderhoud
 + Groter koelvermogen in de zomer
 + Hoogste rendement door constantere bodemtemperatuur
 
 – Duurder de horizontaal captatienet

Wij bieden enkel verticale boringen aan omwille van de vele voordelen t.o.v. horizontaal captatienet.

Hoe gaan we te werk

Hoe gaan we te werk wanneer u zelf uw bodem/water warmtepomp wilt plaatsen!

1

OFFERTE AANVRAAG

|

2

BEZOEK OP DE WERF

|

3

LEVERING EN BEGELEIDING

|

Offerte aanvraag warmtepomp

Offerte aanvraag warmtepomp

Offerte aanvraag warmtepomp