Lucht/water warmtepompen

Plaats zelf uw 
split lucht/water 
monobloc lucht/water 
warmtepomp

Gratis verwarming uit de buitenlucht

■ Tot 75% gratis energie uit de buitenlucht

■ Ideaal voor nieuwbouw

■ Zowel koeling als verwarming

■ Verkrijgbaar als split en monobloc

Info menu warmtepompen

Product categorieën

Recente blog artikelen

De meest verkochte warmtepomp op de markt

Lucht /water warmtepompen zijn veruit de meest populaire warmtepompen op de markt. De voornaamste reden hiervoor is de uitstekende prijs/rendementsverhouding. Daarbij komt nog het installatiegemak en is overal inzetbaar. In combinatie met vloerverwarming is dit de ideale verwarming & koeling.

Wat is een lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt net zoals alle andere warmtepompen zijn energie uit de natuur. In dit geval de buiten lucht.

Er zit altijd energie in de lucht, hoe koud het ook wordt in de winter. Warmtepompen zijn zo gemaakt dat ze ook bij vriestemperaturen energie kunnen opnemen buiten.

Die energie wordt gebruikt om dan aan het water in uw centrale verwarming door te geven onder de vorm van warmte. Vandaar Lucht/water warmtepomp.

Er zijn wel een aantal voorwaarden om een warmtepomp te gaan gebruiken.

Uw woning moet goed tot zeer goed geïsoleerd zijn. Dus wij passen warmtepompen enkel toe in nieuwbouw woningen en totaalrenovaties met hoge isolatie waarden.

Warmtepompen zijn minder geschikt om hoge temperaturen te bereiken. Op zich halen ze wel 50 tot 55°C maar den is hun rendement erg laag en dus het verbruik vrij hoog.  De ideale werkingstemperatuur is 35°C. Ze zijn dus uiterst geschikt voor vloerverwarming en/of ventilo-convectoren. Ook kunnen ze gekoppeld aan een speciaal daarvoor voorziene boiler om zo sanitair warm te leveren.

Vaillant arotherm split lucht water warmtepomp buitenunits
Vaillant arotherm split lucht water warmtepomp buitenunit in tuin onder balkon opgesteld

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp

Vaillant arotherm split buitenunit vwl
Vaillant Arotherm monobloc vwl die buiten aan de woning staat

Lucht/water warmtepompen werken eigenlijk zeer eenvoudig.

Ze werken altijd met een buitenunit zoals airconditioning. 

Lucht/water warmtepompen onttrekken energie aan de buitenlucht en zetten deze om naar warmte. Die warmte wordt dan gebruikt om zowel het water in uw vloerverwarming als boiler op te warmen.

Er zijn 2 types:

Monobloc & split. Waarvan split de meest toegepaste zijn.

Een monobloc warmtepomp neemt buiten de energie op, zet die ook buiten om naar warmte en geeft die warmte af aan een buffervat of rechtsreeks aan de vloerverwarming.

Het voordeel hiervan is dat erg geen koelmiddel buiten de buitenunit stroomt en maakt deze dus ideaal voor doe-het-zelvers omdat er geen koudemiddel op het systeem moet worden gestoken door een professional.

Bij een split gebeurt enkel de opname van energie buiten, en de omzetting naar warmte en afgifte naar de vloerverwarming gebeurt binnen door middel van een binnenunit.

Tussen de binnen en buitenunit stroomt koudemiddel. Dit betekend dat de verbinding tussen de 2 units niet door een particulier mag worden gedaan.

Split of monobloc lucht/water warmtepomp?

Wilt u meer weten over wat nu juist het verschil is tussen een lucht water warmtepomp split en monobloc?

Bekijk deze uiterst interessante video van Vaillant

Hieronder leggen we het verschil ook nog eens haarfijn uit.

Gebruik de tabladen om te switchen zodat u de voor en nadelen van monobloc & split lucht water warmtepompen te weten kan lomen.

Monobloc warmtepomp lucht/water

In het kort:

Monobloc lucht/water warmtepompen hebben altijd een buitenunit en afhankelijk van de situatie soms een binnenunit. Het verschil tov van een split systeem is dat buiten zowel de energie wordt opgenomen, wordt omgezet naar warmte en wordt afgegeven aan water of soms water/glycol.

Alles gebeurt dus buiten in de warmtepomp zelf en dat heeft zo zijn voordelen maar ook een paar nadelen. Uiteraard is het rendement nog steeds afhankelijk van de buiten temperatuur.

Het warme water die de warmtepomp aanmaakt wordt quasi direct gebruikt voor de vloerverwarming en/of boiler voor sanitair warm water. Soms passeert het warmwater van de warmtepomp eerst nog een buffervat en wordt het vandaar verdeelt naar zowel de boiler als de vloerverwarming.

De voordelen van een monobloc warmtepomp zijn:

Het grootste voordeel is dat er geen koudemiddel stroomt van buiten naar binnen. Alles wat koeltechnisch is situeert zich in de kast van de warmtepomp zelf. Hierdoor lenen deze types zich uitstekend voor doe-het zelfvers die liever geen beroep doen op een professional voor de opstart van de installatie. Uit de warmtepomp stroomt eigenlijk enkel warm water.

Een tweede voordeel is het rendement. Dit is in theorie iets hoger dan een split lucht/water warmtepomp doordat alles zich in de kast zelf afspeelt en er dus weinig verlies is. Het verschil is wel te nuanceren. De voorwaarde hiervoor is da de unit quasi tegen de woning wordt geplaatst anders gaat dit voordeel niet meer op.

De nadelen tov split zijn:

De afstand tussen de warmtepomp en de woning is echter zeer beperkt. Dit komt omdat anders het warme water die naar de woning stroomt teveel afkoelt waardoor het rendement sterk daalt. Ook belangrijk om te weten is dat wanneer de warmtepomp niet draait dat stilstaande water in de leiding in de grond eventueel kan bevriezen wanneer de afstand te groot wordt.

Nu kunnen we stellen dat dit “vorstgevaar” zeer eenvoudig kan opgelost worden door met een water/glycol mengsel te gaan werken. En dat is zo. Maar dit komt met een aanzienlijke meer kost en nadelen qua rendement dat je dan echt wel beter voor een split systeem opteert.

Vaillant arotherm vwl monobloc lucht water warmtepomp buitenopstelling
Vaillant Arotherm monobloc vwl die buiten aan de woning staat

Waarom voor een lucht/water warmtepomp kiezen?

Warmtepompen zijn de toekomst. Er is geen ontkomen aan. 

We gaan steeds verder weg van fossiele brandstoffen uit milieuoverwegingen en het bekomen van schonere lucht.

Warmtepompen kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Zeker als de stroom die ze gebruiken afkomstig is van bijvoorbeeld windenergie of uw eigen zonne-energie.

Maar er zijn nog veel redenen om voor een lucht /water.

 warmtepomp te kiezen i.p.v. bijvoorbeeld een gascondensatieketel.

Er hoeft geen gas meer worden binnengehaald in de woning. Steeds meer verkavelingen worden zelfs niet meer voorzien van een gasaansluiting. Geen rookgassen meer naar buiten. Wat zowel praktische is als esthetischer.

Gebruiksgemak, Weinig tot bijna geen onderhoud noodzakelijk bij warmtepomp systemen.

2 in 1 systeem: Ze kunnen naast verwarmen in de winter ook koelen in de zomer. De vloerverwarming of ventilo-convectoren worden gebruikt om de woning af te koelen en op temperatuur te houden. Koeling wordt tegenwoordig een noodzaak . Door de hoge isolatie waarden en de warmere zomer wordt de oververhitting van de woning soms problematisch. Koeling is dan een must.

Je kan met de komst van de slimme meters veel gemakkelijker je eigen stroom gebruiken. Zowel in de zomer 

Kan ik een lucht/water warmtepomp zelf plaatsen?

Het antwoord is ja!

Of het nu gaat om monobloc of split lucht/water warmtepomp. Bij ons bent kan u terecht voor de zelfplaatsing van beide type warmtepompen.

Wij geven u de juiste informatie mee, en bij levering gaan we samen met u alles overlopen waar u rekening mee dient te houden bij zelfplaatsing van de warmtepomp.

Uiteraard geven wij nadien telefonische begeleiding en wanneer u het even niet meer weet komen wij uiteraard opnieuw kosteloos langs om u weer verder op weg te helpen.

Het enige verschil is dat spilt systemen effectief door ons of de fabrikant moeten worden komen opgestart. Dit houd in dat de koeltechnische verbinding tussen binnen en buiten unit en het vullen van koudemiddel wordt  gedaan door ons of de fabrikant.

Monobloc heeft hier dus wel het voordeel naar installatiegemak in de meeste gevallen wanneer de buitengroep dichtbij de woning kan worden geplaatst. Ook naar prijs wordt het dan interessanter t.o.v. split systemen.

We moeten er wel bij vermelden dat dit zeker niet in alle gevallen zo is. Wij bekijken samen met u wat naar prijs en installatiegemak de beste keuze is van warmtepomp. Uiteraard rekening houdend met het EPB verslag van uw woning die hierin ook een belangrijk rol kan spelen.

Vaillant arotherm split lucht water warmtepomp buitenunits

Hoe gaan we te werk

Hoe gaan we te werk wanneer u zelf uw lucht/water warmtepomp wilt plaatsen!

1

OFFERTE AANVRAAG

|

2

BEZOEK OP DE WERF

|

3

LEVERING EN BEGELEIDING

|

Offerte aanvraag warmtepomp

Offerte aanvraag warmtepomp

Offerte aanvraag warmtepomp