Lucht Water warmtepompen Zelf Plaatsen

Plaats zelf uw 
split lucht/water 
monobloc lucht/water 
warmtepomp

Lucht Water warmtepomp zelfbouwpakketten

■ Haal Tot 75% gratis energie uit de buitenlucht

■ Bespaar tot 50% op uw materialen en werkuren

■ Deskundig advies en begeleiding op de werf

■ Zelfbouw voor zowel split en monobloc warmtepompen

Algemeen hoofdmenu

Info menu warmtepompen

Product categorieën

Recente blog artikelen

Waarom een lucht water warmtepomp kopen?

Lucht water warmtepompen zijn veruit de meest populaire warmtepompen op de markt. De voornaamste reden hiervoor is de uitstekende prijs/rendementsverhouding. Daarbij komt nog het installatiegemak en is overal inzetbaar. In combinatie met vloerverwarming is dit de ideale verwarming & koeling. Maar ook wanneer u radiatoren heeft kunnen lucht water warmtepompen soms ingezet worden.

Een lucht water warmtepomp zelf plaatsen lijkt misschien een moeilijke klus maar wij zijn er om u te ondersteunen en te begeleiden. 

Wanneer u uw warmtepomp zelf installeert bespaart u heel wat op de installatiekost, de materialen en uiteraard de energiefactuur. Driedubbele winst dus!

Stappenplan: Lucht Water warmtepomp zelf installeren

1

OFFERTE AANVRAAG

|

2

BEZOEK OP DE WERF

|

3

LEVERING EN BEGELEIDING

|

Praktische info Lucht Water warmtepomp

Kan ik een lucht/water warmtepomp zelf plaatsen?

Split lucht water warmtepomp vaillant

Het antwoord is ja!

Of het nu gaat om monobloc of split lucht/water warmtepomp. Bij ons bent kan u terecht voor de zelfplaatsing van beide type warmtepompen.

Wij geven u de juiste informatie mee, en bij levering gaan we samen met u alles overlopen waar u rekening mee dient te houden bij zelfplaatsing van de warmtepomp.

Uiteraard geven wij nadien telefonische begeleiding en wanneer u het even niet meer weet komen wij uiteraard opnieuw kosteloos langs om u weer verder op weg te helpen.

Het enige verschil is dat spilt systemen effectief door ons of de fabrikant moeten worden komen opgestart. Dit houd in dat de koeltechnische verbinding tussen binnen en buiten unit en het vullen van koudemiddel wordt  gedaan door ons of de fabrikant.

Monobloc heeft hier dus wel het voordeel naar installatiegemak in de meeste gevallen wanneer de buitengroep dichtbij de woning kan worden geplaatst. Ook naar prijs wordt het dan interessanter t.o.v. split systemen.

We moeten er wel bij vermelden dat dit zeker niet in alle gevallen zo is. Wij bekijken samen met u wat naar prijs en installatiegemak de beste keuze is van warmtepomp. Uiteraard rekening houdend met het EPB verslag van uw woning die hierin ook een belangrijk rol kan spelen.

Wat is een lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt net zoals alle andere warmtepompen zijn energie uit de natuur. In dit geval de buiten lucht.

Er zit altijd energie in de lucht, hoe koud het ook wordt in de winter. Warmtepompen zijn zo gemaakt dat ze ook bij vriestemperaturen energie kunnen opnemen buiten.

Die energie wordt gebruikt om dan aan het water in uw centrale verwarming door te geven onder de vorm van warmte. Vandaar Lucht/water warmtepomp.

Er zijn wel een aantal voorwaarden om een warmtepomp te gaan gebruiken.

Uw woning moet goed tot zeer goed geïsoleerd zijn. Dus wij passen warmtepompen enkel toe in nieuwbouw woningen en totaalrenovaties met hoge isolatie waarden.

Warmtepompen zijn minder geschikt om hoge temperaturen te bereiken. Op zich halen ze wel 50 tot 55°C maar den is hun rendement erg laag en dus het verbruik vrij hoog.  De ideale werkingstemperatuur is 35°C. Ze zijn dus uiterst geschikt voor vloerverwarming en/of ventilo-convectoren. Ook kunnen ze gekoppeld aan een speciaal daarvoor voorziene boiler om zo sanitair warm te leveren.

Split lucht water warmtepomp vaillant
lucht water Warmtepomp zelf plaatsen

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp

Vaillant arotherm split buitenunit vwl
Vaillant Arotherm monobloc vwl die buiten aan de woning staat

Lucht/water warmtepompen werken eigenlijk zeer eenvoudig.

Ze werken altijd met een buitenunit zoals airconditioning. 

Lucht/water warmtepompen onttrekken energie aan de buitenlucht en zetten deze om naar warmte. Die warmte wordt dan gebruikt om zowel het water in uw vloerverwarming als boiler op te warmen.

Er zijn 2 types:

Monobloc & split. Waarvan split de meest toegepaste zijn.

Een monobloc warmtepomp neemt buiten de energie op, zet die ook buiten om naar warmte en geeft die warmte af aan een buffervat of rechtsreeks aan de vloerverwarming.

Het voordeel hiervan is dat erg geen koelmiddel buiten de buitenunit stroomt en maakt deze dus ideaal voor doe-het-zelvers omdat er geen koudemiddel op het systeem moet worden gestoken door een professional.

Bij een split gebeurt enkel de opname van energie buiten, en de omzetting naar warmte en afgifte naar de vloerverwarming gebeurt binnen door middel van een binnenunit.

Tussen de binnen en buitenunit stroomt koudemiddel. Dit betekend dat de verbinding tussen de 2 units niet door een particulier mag worden gedaan.

Split of monobloc lucht/water warmtepomp?

Wilt u meer weten over wat nu juist het verschil is tussen een lucht water warmtepomp split en monobloc?

Bekijk deze uiterst interessante video van Vaillant

Hieronder leggen we het verschil ook nog eens haarfijn uit.

Gebruik de tabladen om te switchen zodat u de voor en nadelen van monobloc & split lucht water warmtepompen te weten kan lomen.

Split warmtepomp lucht/water

In het kort:

Split lucht/water warmtepompen hebben net zoals split airco systemen een buiten en binnenunit. De buitengroep neemt energie op uit de lucht en transporteert deze naar de binnenunit. Daar wordt de energie omgezet naar warmte die wordt gebruikt voor de vloerverwarming, ventilo-convectoren en het sanitair warm water.

Het rendement hangt dus sterk af van de temperatuur van de buitenlucht. Hoe kouder hoe lager het rendement. Rendementen van een warmtepomp moeten wel op jaarbasis worden bekeken.

Zo heeft een lucht/water warmtepomp een gemiddeld rendement van 400% op een stookseizoen. Dit wil zeggen dat voor elke Kwh die je betaalt er 4 Kwh voor terug krijgt aan energie.

De voordelen van een split warmtepomp zijn:

Eerst en vooral zijn split systemen erg flexibel en hebben weinig beperkingen als het gaat om afstand tussen de binnen en buitenunit. Deze mag gerust 20 tot zelf 25m bedragen. Wat een aanzienlijk voordeel geeft bij de plaatsing.

Indien je dus de buitengroep op een redelijke afstand van de woning dient/wenst te plaatsen wordt er beter gekozen voor split systemen. Ook vooral omdat het rendement hoger is bij langere afstanden dan bijvoorbeeld een monobloc warmtepomp.

De nadelen tov monobloc zijn:

Dat ze in theorie wanneer puur naar het rendement wordt gekeken de split systemen een minuscuul beetje minder scoren. (geen rekening houdend met de afstand)

Doordat bij split systemen er koelmiddel stroomt tussen de binnen en de buitenunit moet de opstart altijd gebeuren door een koeltechnisch bedrijf of de fabrikant zelf.

De installatie wordt namelijk ter plaatse gevuld met koudemiddel.

Vaillant arotherm split buitenunit vwl
Vaillant arotherm split lucht water warmtepomp + unitower met ingebouwde boiler

Waarom voor een lucht/water warmtepomp kiezen?

Warmtepompen zijn de toekomst. Er is geen ontkomen aan. 

We gaan steeds verder weg van fossiele brandstoffen uit milieuoverwegingen en het bekomen van schonere lucht.

Warmtepompen kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Zeker als de stroom die ze gebruiken afkomstig is van bijvoorbeeld windenergie of uw eigen zonne-energie.

Maar er zijn nog veel redenen om voor een lucht /water.

 warmtepomp te kiezen i.p.v. bijvoorbeeld een gascondensatieketel.

Er hoeft geen gas meer worden binnengehaald in de woning. Steeds meer verkavelingen worden zelfs niet meer voorzien van een gasaansluiting. Geen rookgassen meer naar buiten. Wat zowel praktische is als esthetischer.

Gebruiksgemak, Weinig tot bijna geen onderhoud noodzakelijk bij warmtepomp systemen.

2 in 1 systeem: Ze kunnen naast verwarmen in de winter ook koelen in de zomer. De vloerverwarming of ventilo-convectoren worden gebruikt om de woning af te koelen en op temperatuur te houden. Koeling wordt tegenwoordig een noodzaak . Door de hoge isolatie waarden en de warmere zomer wordt de oververhitting van de woning soms problematisch. Koeling is dan een must.

Je kan met de komst van de slimme meters veel gemakkelijker je eigen stroom gebruiken. Zowel in de zomer 

Offerte aanvraag warmtepomp

Offerte aanvraag warmtepomp

Offerte aanvraag warmtepomp

Hoe gaan we te werk voor warmtepompen, beknopt

Je warmtepomp zelf installeren met begeleiding

Altijd al uw warmtepomp zelf willen plaatsen maar schrik dat dit niet zou lukken?  Of dat u er zich wel man op ziet maar die u net dat tikkeltje zelfvertrouwen ontbreekt om er echt van start mee te gaan. 

Geen nood, wij gaan eerst op zoek naar het ideale systeem voor uw woning, aangepast aan uw budget, bezorgen u een gedetailleerde offerte.

Dan is het aan u, maar u staat er niet alleen voor. Wij zetten u op weg bij levering, en begeleiden u nadien zowel telefonisch als op de werf indien u het even niet meer weet. Opstart wordt volledig door ons gedaan dus hoeft u zich hierover geen zorgen te maken.

Stappenplan - warmtepomp zelf plaatsen

Laat u professioneel begeleiden en ondersteuen

1

Offerte op maat van uw woning en budget

Stuur ons uw plannen en EPB verslag en ontvang een offerte op maat

2

Wij leveren u een compleet pakket op maat

Indien u akkoord gaat met de offerte leveren wij u een compleet pakket inclusief  legplan om een vlotte plaatsing te garanderen

3

Begeleiding

Bij levering begeleiden we u persoonlijk op de werf zodat u vrij van zorgen uw warmtepomp zelf kunt plaatsen

4

Opstart en inregeling

Wanneer u klaar bent met het plaatsen van uw warmtepomp komen wij langs voor de opstart!