Soorten ventilatie systemen

Ventilatie systemen

■ C systeem

■ C+ systeem

■ D systeem

Product categorieën

Recente blog artikelen

Alle belangrijkste soorten ventilatie systemen die wij u helpen te plaatsen.

Er bestaan 4 soorten ventilatie systemen. Type A, B, C (C+) en D. De 1e 2 systemen (type A en B) worden nauwelijks toegepast en zijn ook niet volwaardig te noemen als je op zoek bent naar een goed systeem. Bij ons kan je voor type C, C+ en D terecht. Waarvan C+ en D veruit de meest toegepaste ventilatiesystemen zijn die vandaag de dag.

Ventilatie C

Bij dit systeem wordt een centrale ventilator geplaatst en worden alle natte ruimtes (keuken, wc, badkamer, wasplaats, …) ermee verbonden. 

Ventilatie foto 2 1

De vervuilde lucht in deze natte ruimtes wordt continu afgevoerd en naar buiten geblazen. De snelheid van de ventilator en dus het debiet kan worden geregeld d.m.v. een 3-standenschakelaar. Om verse lucht toe te laten in de woning worden in de droge ruimtes (living, bureau, slaapkamers, …) meestal ramen voorzien met ingewerkte raamroosters.

Door in de natte ruimtes lucht weg te zuigen, zal verse lucht via de raamroosters in de droge ruimtes binnen komen. Om een goede doorstroming van de verse lucht tot in de natte ruimtes te bekomen dient er onder de binnendeuren telkens een spleet van ongeveer 1cm te worden voorzien.

De voordelen zijn:

  • Betaalbaar
  • Gemakkelijk zelf te plaatsen
  • Compact
  • Stil
  • Geen onderhoud (geen filters te vervangen)

Nadelen:

Het grootste nadeel is dat er geen warmterecuperatie gebeurt. De lucht die uit de woning wordt gezogen wordt vervangen door de koude lucht van buiten. In de winter vergroot het warmteverlies dus moet de verwarming dit opvangen en zal het verbruik hoger liggen dan bij de duurdere systemen (zie hierna).

De raamroosters laten niet alleen lucht, maar ook geluid door en dit kan storend zijn langs drukke wegen of in de stad. Er is ook geen filtering van de lucht die binnen komt.

Ook de bediening via een standenschakelaar is niet altijd ideaal. Wanner u bijvoorbeeld de stand 3 selecteert en die vergeet terug te draaien naar een lagere stand zal er erg veel lucht en dus ook energie worden weggezogen uit uw woning.

Wenst u een offerte ventilatie?